Alan Adı Haritalama ( Domain Mapping ) nedir? Nasıl yapılır?

Alan Adı Haritalama yani Domain Mapping işlemini basitçe zaten domaini olan bir siteye başka bir domain daha eklemek olarak açıklanabilir.

Örneğin siz Variotik ile benimsitem.variotik.com adresi ile bir site açtınız, sonra benimsitem.com’u aldınız ve sitenize eklemek istediniz. Size 3 seçenek sunarız.

1. Yeni eklediğiniz alan adının öncelikli alan adı olur ve tüm siteye benimsitem.com olarak erişirsiniz. Mevcut adresiniz yönlendirme ile yeni alan adınıza aktarılır yani adres çubuğuna benimsite.variotik.com olarak girseniz bile benimsitem.com’a yönlendirilirsiniz.

2. Yeni eklediğiniz alan adı sadece yönlendirme için kullanılır ve mevcut adresiniz benimsitem.variotik.com değişmez ama benimsitem.com olarak girerseniz sizi benimsitem.variotik.com a yönlendirir.

3. Hangi adresi girerseniz o adres ile devam edersiniz. Yani benimsitem.com olarak girerseniz siteyi benimsitem.com olarak görür ve bu şekilde devam edersiniz, benimsitem.variotik.com olarak girerseniz benimsitem.variotik.com olarak görür ve bu şekilde devam edersiniz. Yani her ikisini de kullanmış olursunuz.

Alan adı haritalama çok kolay ve güvenlidir, size prestij kazandırır, sitenize ulaşımı kolaylaştırır ve aklında kalmanızı sağlar. Ayrıca alan adı haritalama işlemi için bir sınır yoktur, dilediğiniz kadar alan adını Variotik sitenize kolayca ekleyebilirsiniz. Alan adınızı sitenize ekleme işlemi 5 dakikayı aşmaz ancak burada alan adı sağlayıcınızın yönlendirme süresi çok önemli. Alan adı sağlayıcınızın işlemleri gerçekleştirmesi 72 saati bulabilir.

Alan adı haritalama özelliği ile Variotik sitenize yeni bir alan adı eklemek için yapmanız gereken adımlar şu şekildedir.

1. Öncelikle alan adı sağlayıcınızın size sağladığı yönetim paneline giriş yapın

2. DNS yönetim sayfasını girin.

4. DNS yönetim sayfasındaki A türündeki kaydı bulun ve A kaydı için girilmiş IP adresini size verilecek IP adresi ile değiştirin.

5. Variotik sitenizin admin paneline giriş yapın.

6. Araçlar sekmesinin içindeki Domain Mapping eklentisini açın.

7. Eklemek istediğiniz alan adını girin ve Map Domain butonuna basın.

İşte bu kadar. Yeni alan adınız Variotik sitenize eklendi.

Not: Eğer “Alan adı uygun değil” uyarısı alırsanız yaptığınız işlemlerde bir eksiklik olup olmadığını kontrol edin, eğer bir eksiklik varsa düzeltip tekrar deneyin. Eğer bir eksiklik olmamasına rağmen “Alan adı uygun değil” uyarısı alırsanız alan adı sağlayıcınızın yönlendirmeyi gerçekleştirmesi için bekleyin ve daha sonra tekrar deneyin. Sorun hala devam ederse forum aracılığı ile yardım isteyin.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir